Przyprawy w domu warto przechowywać w estetycznych szklanych pojemnikach dla wygody oraz z czystej oszczędności. Dzięki temu, że słoiki do przypraw są szczelnie zamknięte, zioła nie tracą swojego aromatu, a rzadziej używane przyprawy pozostają na długo doskonałej jakości i pełne smaku.

Coraz częściej rezygnujemy z małych opakowań przypraw, które są dostępne w sklepach. Niby to drobny wydatek 2 – 3 zł za jedną torebkę ziół. Kiedy jednak zastanowić się nad tym, ze znacznie lepszym efektem możemy wyhodować sami zioła w doniczce i zasuszyć je na później. I właśnie do tego celu najlepiej będą się nadawały szklane pojemniki. Na przyprawy możemy przeznaczyć słoiki o różnej pojemności. Każdy kucharz – nawet najbardziej początkujący wie, że niektórych ziół używa się często i dużo, a innych wystarczy zaledwie szczypta.

Duże, szklane pojemniki na przyprawy

Do niektórych ziół warto sięgnąć po słoiki o większej pojemności. Majeranek, bazylia i tymianek to zioła, na które przeznaczymy większe słoiki do przypraw. Tych ziół po prostu używa się znacznie częściej w kuchni i dobrze mieć zapas zawsze pod ręką. Pasują do tradycyjnych polskich potraw, większości zup, pieczonych mięs i dań warzywnych. Są także składnikiem mieszanki ziół prowansalskich, używanych do wielu letnich dań kuchni śródziemnomorskiej.

Czy można sobie wyobrazić doskonałe wakacyjne danie ratatouille bez aromatycznych przypraw? Bogactwo warzyw, szczególnie jeśli posiadamy własny ogródek, zachęca do gotowania lekko, smacznie i z polotem. Ratatouille zrobimy z cukinii, pomidorów i papryki, których w miesiącach wakacyjnych jest obfitość. Dokładny skład mieszanki ziół prowansalskich to sześć składników:

  • Rozmaryn
  • Bazylia
  • Tymianek
  • Cząber ogrodowy
  • Oregano
  • Majeranek

Od ciebie zależy, czy wygodniej będzie przygotować jeden pojemnik – słoik szklany 120 ml brązowy, w którym zamieszasz wszystkie aromaty i opatrzysz je napisem „Zioła prowansalskie”, czy sześć mniejszych, z każdym składnikiem osobno. Niektóre zioła są do siebie bardzo podobne z wyglądu. Zawczasu lepiej przygotować naklejki lub etykietki z opisami i nie czekać z ich oznaczeniem na później, bo wszystko może się pomylić.

Małe słoiki do przypraw

Mniejsze słoiki do przypraw wykorzystaj rzadziej używanych ziół i dodatków do potraw, których używa się małą szczyptę. Płatki chili doskonale się przechowują i jedno opakowanie wystarcza na bardzo długo. Chili produkowane jest z ostrej czerwonej papryki.

Samodzielnie płatki chili z łatwością uda się zrobić w domu susząc ostrą paprykę w piekarniku. Jeżeli zostawimy wewnątrz papryczek pestki, przyprawa będzie ostrzejsza. Po wysuszeniu papryczki trzeba przełożyć do malaksera lub rozdrabniacza i miksować tak długo, aż powstaną płatki. Następnie przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć.

Jakie gatunki papryki nadają się do przygotowania płatków chili? Odmian jest bez liku, a do najpopularniejszych zaliczamy:

  • Anaheim– ostra, w kolorze od czerwonej po jasnozieloną z cienką skórką
  • Cascabel – szczególnie ostra odmiana chili idealna do suszenia.
  • Cayenne– ostra, długa, z której produkuje się pieprz cayenne
  • De Arbol – ostra papryka używana głównie do suszenia, o barwie od ciemnoczerwonej do brązowej
  • Habanero – okrągła, intensywnie czerwona, żółta lub pomarańczowa. Jej owoce należą do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku ze wszystkich znanych papryk.
  • Mirasol– ostra, doskonała do suszenia, z gładką lub pomarszczoną skórką
  • Peperoncini – maleńka czerwona, ostra i słodka papryczka w jednym

 

Do płatków chili warto wybrać mniejsze słoiczki z brązowego szkła. Idealny będzie szklany słoik 30 ml lub słoik 60 ml z zakrętką. Dlaczego bardziej odpowiednie do przechowania jest szkło brązowe? Chodzi o działanie światła słonecznego, które może wpływać niekorzystnie na zioła i inne przyprawy. Podobnie jak oliwa z oliwek dobrej jakości najczęściej jest rozlewana do ciemnych butelek. Ciemno brązowa lub ciemno zielona butelka chroni oliwę przed jełczeniem. Ciemne szkło słoików zasłania przyprawy przed działaniem promieniowania i utleniania. Jeśli zamierzasz trzymać pojemniki na przyprawy na blacie, lub specjalnej półeczce wybierz brązowe szkło. Słoiki z przyprawami schowane w szufladzie zawsze są zasłonięte przed działaniem słońca.

Etykietki na pojemniki do przypraw

Ze zrobieniem etykiety na przyprawy nie powinno być problemu. Najprościej wykonać ją z papierowej taśmy, na której napiszesz markerem nazwę przyprawy. Innym sposobem jest zakupienie samoprzylepnych etykiet. Wykaligrafowane nazwy na naklejkach ozdobią pojemniki na przyprawy. Bez trudu możesz je zdjąć i zastąpić innymi, jeżeli po pewnym czasie przyprawa się skończy. Szkło łatwo utrzymać w czystości. Słoiki na przyprawy wyparzysz wrzątkiem lub włożysz do zmywarki i skutecznie pozbędziesz się zapachu poprzedniej zawartości. Słoiki są uniwersalne i ponadczasowe. Wypróbuj koniecznie!